Folkeuniversitetet Vesthimmerland

Arrangementer, som har været afholdt i 2018

Forår 2018

25.01.2018
Kulturformidler Taina Hvidlykke:
Finsk Historie, kunst og arkitektur

Den finskfødte Taina Hvidlykke er cand.comm fra Roskilde Universitetscenter i kombination med Moderne Kultur og Kulturformidling fra Københavns Universitet. I mange år har hun arbejdet med fortællinger og billeder i forskellige sammenhænge indenfor nordiske medier og kultur, samt som tegner og visuel kunstner. Hun har stort fag-kendskab til den finske historie og på kulturområdet, som hun følger aktivt.

8.2.2018
Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm:
Verden flytter sig

Andreas Kamm blev ansat i Dansk Flygtningehjælp i 1981. I 1998 blev han generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp hvilket han var frem til oktober 2017.
I løbet af de 19 år med Andreas Kamm ved roret gik Dansk Flygtningehjælp fra at være en økonomisk klemt organisation til en international anerkendt nødhjælpsorganisation med en omsætning på næsten 3 milliarder kr. i 2016.
Bagrunden for denne vækst er desværre trist, men vidner om at Dansk Flygtningehjælp i internationalt samarbejde er blevet vurderet som en pålidelig og effektiv samarbejdspartner i bestræbelserne på hjælpe nødlidende over hele kloden.
I 2016 stod Andreas Kamm i spidsen for 7000 ansatte i flere end 40 lande og et endnu større antal frivillige.

6.3.2018
Lektor i Teologi ved Aarhus Universitet David Bugge:
Svig og kærlighed i Martin A. Hansens Løgneren

David Bugge, der er opvokset i Ranum, er nu lektor i Teologi ved Aarhus Universitet, hvor han bl.a. arbejder med forholdet mellem litteratur og kristendom.
Han har bl.a. skrevet om Løgstrup, Sløk, Martin A. Hansen, Blixen, Kundera og Knausgård.
David Bugge holdt foredrag i Folkeuniversitetet om Karen Blixen for et par år siden.

22.3.2018
Nauja Lynge, Grønlandsk-dansk forfatter
Rigsfællesskabet og fiktionen

Nauja Lynge er grønlandsk/dansk forfatter, foredragsholder og debattør.
Hun er sproguddannet på Handelshøjskolen og har siden 1995 arbejdet med storytelling.
Hun har været formand for Foreningen Rigsfællesskabet, der har som formål at bevare og styrke rigsfællesskabet mellem Grønland, Færøerne og Danmark.
Hun har skrevet mange kroniker og læserbreve om emnet, ligesom hun i 2012 søsatte en debat om rigsfællesskabet.
Nauja Lynge har netop udgivet sin første roman “Ivalu´s Color” på det amerikanske forlag IPI Press. I juli 2017 udkom hendes novelle "Welcome to my dream" på "The Arctic Journal". I 2012 udgav hun en interaktiv debatbog “Rigsfællesskabet til Debat” på forlaget Systime. Nauja Lynge arbejder for at bringe rigsfællesskabet på den politiske dagsorden i Danmark, Grønland og på Færøerne.
Nauja Lynge er oldebarn af Henrik Lund, som skrev Grønlands nationalsang, og barnebarn af Hans Lynge, forfatter, politiker, maler og fortaler for øget selvbestemmelse i en tid før hjemmestyrets indførelse.

5.4.2018
Lektor, cand. mag. Karen Haderup Guldberg
Kunst på Viborg Katedralskole

Karen Haderup Guldberg er lektor på Viborg Katedralsskole og underviser i billedkunst og musik.
Hun er uddannet cand. mag. fra Aarhus Universitet i musikvidenskab og kunsthistorie. Hun har desuden taget den journalistiske tillægsuddannelse fra journalisthøjskolen i Aarhus.

12.4.2018
Professor Johan Fynbo
Tro og Videnskab

Johan Peter Uldall Fynbos primære forsknings-områder er Gammaglimt, kilder til gravitations-bølger, kvasarer, galakser, oprindelsen af grund-stofferne og det tidlige Univers.

Aktuel forsker han i spektroskopi af gammaglimt og kvasarer, kilder til gravitationsbølger, de fjerneste observerbare objekter i Universet.

Han har givet kurser i Galakser, Galaksedannelse, Kosmologi, Videregående kosmologi, Galaktisk dynamik, Astronomiens fundament og Observationel Astrofysik. 

Desuden har han undervist på en række PhD (sommer)skoler og været vejleder på PhD.-afhandlinger og specialer.

Efterår

08.09.2018
Livets store temaer fortolket i musikken.
mag.art. i musikvidenskab
Leif V.S. Balthzersen

Født i 1965, mag.art. i musikvidenskab i 1991 fra Aarhus Universitet og Ludwig-Maximilians-Universität, München. Modtog Aarhus Universitets guldmedalje for prisopgave om Richard Strauss i 1990. Censor ved de musikvidenskabelige institutter i Danmark 1998-2002. Han har været informationschef for Aarhus Symfoniorkester og musikchef for hhv.
Sønderjyllands Symfoniorkester 1996-2000 og Aarhus Symfoniorkester 2000-2007.
Leif Balthzersen har undervist på universiteteterne i Aarhus og København, på Jysk Åbent Universitet, Det Jyske Musikkonservatorium samt på højskoler og ved Folkeuniversitetet og for folkeoplysnings-forbundene, hvor han tillige har været rejseleder. Han har skrevet mange artikler til Den Store Danske Encyklopædi, er en flittig benyttet foredragsholder og skriver løbende programnoter og anden formidling af musik og er desuden ansat til at lave oversættelser og overtekster for Den Jyske Opera.
Leif V.S. Balthzersen var en årrække anmelder for Dagbladet Information og skriver lejlighedsvist artikler for JP Århus/Jyllands-Posten. Han er endvidere ensemblechef for Århus Sinfonietta og bestyrelsesformand for Aarhus Sommeropera.
Leif V.S.Balthzersens store interesse ved siden af musikken er bøger og litteratur, og han har tidligere været ansat i Jysk Antikvariat og i Vangsgaards Boghandel og Antikvariat i Aarhus.


27.09.2018
Dit livs historie
professor Dotthe Kirkegaard Thomsen

Dorte Kirkegaard Thomsen (1974) er lektor på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet. Hun forsker i erindring og livshistorier og har udgivet en lang række artikler i internationale tidsskrifter.

Livet som manuskript
De fleste af os føler, at vi er dybt unikke: Ingen andre har oplevet, tænkt og følt lige nøjagtigt det samme som os, men bogen viser psykolog Dorthe Kirkegaard Thomsen, at man faktisk godt kan sige noget generelt om, hvad en livshistorie er for noget. Livshistorierne er nemlig alle kendetegnet ved en sammenhæng i form af 'kapitler' - som barndom, uddannelse, arbejdsliv og og familieliv, og centrale temaer som fx kamp, svigt eller mod. Vores individuelle livshistorier udfolder sig efter et slags kulturelt manuskript, og vi kan faktisk godt tale om gode, eller mindre gode livshistorier. En viden vi kan bruge til at skrive en bedre livshistorie for os selv.

04.10.2018
Kirkekunst og noget der ligner
sognepræst og kunstkritiker Troels Laursen

Medlem af den internationale kunstkritiker-organisationen AICA siden 2014.
Troels Laursen har skrevet anmeldelser i blandt andet Nordjyske Stiftstidende siden 2006. Skrevet artikler i årbogen "Dansk Kunst 2007" (Gyldendal)
Bidraget med forskellige artikler i "North-Art Magazine" siden 2007 og indtil magasinet lukkede papirudgaven i 2016. Tilknyttet Magasinet Kunst som skribent siden 2015 og Kunst Magasinet Janus siden 2016.
Troels Laursen har skrevet katalogtekster og forord og kapitler i bøger for flere kunstnere.

01.11.2018
Indvandringen i Danmark gennem tiderne
Kulturhistoriker og rejseleder. Cand.mag. i historie og social antropologi, Irene Hellvik

I dag tales der meget om de fremmede i det danske samfund, men hvad med os selv? Kan vi alle sige, at vi er danskere, eller er nogle af os femte – eller…? - generation af tidligere indvandrere? Der har gennem flere hundrede år været forskellige indvandringsgrupper i Danmark, og i foredraget vil fokus være på nogle af de mange indvandrere, som ingen i dag stiller spørgsmålstegn ved, og som er blevet en del af den danske kultur. Mange af tidligere tiders indvandrere har sat et umiskendeligt fingeraftryk på dansk kultur – noget de færreste tænker over i dagligdagen.

22.11.2018
Barske livsbaner
v/forfatter Kim Leine

Indledning v/cand.mag. Rikke Christensen

Kim Leine beretter om forfatterskabets kredsen om mennesker, der er kastet ind i barske livsbaner præget af misbrug og flugt. Det er rastløse typer splittet mellem det barske og nærværende liv i Grønland og det flade Danmark. I foredraget inddrager Kim Leine bl.a. sin egen baggrund som Jehovas Vidne i Norge og senere hen som sygeplejerske i Grønland samtidig med, at han var misbruger - hvordan fik han disse to til at hænge sammen? Han fortæller ligeledes om sin genfødsel som forfatter.