Folkeuniversitetet Vesthimmerland

Arrangementer, som har været afholdt

Efterår 2016

13.10.2016
Henrik Strube: VIOLINBYGGEREN

Henrik Strube er en dansk guitarist, forfatter og komponist og var i mange år redaktør for fagbladet MUSIKEREN. Pladedebuterede med danskrockbandet No Name, der arbejdede sammen med forfatteren Ebbe Kløvedal Reich, som leverede en del af bandets politisk/poetiske tekster.

Henrik Strube har arbejdet som journalist og skribent og har skrevet romanerne "Hit" og "Violinbyggeren".

22.9.2016
Niels Bjerre-Poulsen: HVORFOR AMERIKANERE BÅDE ELSKER OG HADER POLITIK

Niels Bjerre-Poulsen, lektor ved Syddansk Universitet, er cand. mag i Historie og Amerikanske Samfundsforhold, og har en ph.d.-grad i amerikansk historie fra University of California, Santa Barbara. Han er ansat på Center for Amerikanske Studier/Institut for Historie på Syddansk Universitet, hvor han blandt andet underviser i amerikansk historie, amerikansk politisk kultur og udenrigspolitik. Han har været præsident for Nordic Association for American Studies, leder af Center for Amerikanske Studier på Copenhagen Business School, og siden på SDU. Niels Bjerre-Poulsen er forfatter til en lang række bøger og artikler om amerikansk historie, politik og samfundsforhold – senest Vietnamkrigen; en International Historie 1945-1975 (2015), der var nomineret til ”Læsernes Bogpris 2015” og som ”Årets Historiske Bog 2015”. I 2015 modtog han også SDU’s Forskningsformidlingspris. Gennem to årtier har han desuden hyppigt kommenteret amerikansk politik i de danske medier.

8.9.2016
Christian Friis: DRØMMEN OM AMERIKA - den danske udvandring til USA.

Christian Friis er cand.mag i idehistorie og indienskundskab samt rejseleder og
engageret foredragsholder. Han er rejseleder på ture bl. a. i Israel, Rusland,
USA, Marokko og Østen samt til forskellige europæiske destinationer.

Han har tidligere holdt foredrag i Folkeuniversitetet i Vesthimmerland om
Israel, Kina og Berlin.

30.08.2016
Mikkel Wold: TAG ETIKKEN TILBAGE

Mikkel Wold er sognepræst ved Marmorkirken i København. Kirkernes faldende besøgstal har på ingen måde ramt Marmorkirken, idet Mikkel Wold søndag efter søndag trækker fulde huse. Udover at beskæftige sig med sjælesorg og sin præstegerning er han en meget anvendt foredragsholder, hvis foredrag spænder over et bredt spektrum af emner. Endvidere er han en meget engageret samfundsdebattør og bidrager med debatindlæg, faglige og populære artikler og interviews. Blandt andet beskriver han nutiden som præget af ”det overfladiske menneske”, der står uden begreber og ressourcer til at forstå, hvad der sker, når tilværelsens yderpunkter trænger sig på, og det står i en eller anden form for krisesituation.

10.11.2016
Johs. Nørregaard Frandsen: LIMFJORDENS DIGTERE

Johs. Nørregaard Frandsen er professor ved Institut for Kulturvidenskaber og leder af H.C. Andersen Centret, Syddansk Universitet (SDU), Odense.
Født i 1950 og opvokset i et vestjysk landsogn. Arbejdede i en årrække ved landbrug og industri. Magister (Nordisk litteratur + historie) 1980 / Højskolelærer og lærer på Teknisk Skole. Fra 1984 fuldtidsansat ved Odense/Syddansk Universitet. Nu som professor og centerleder.
Forfatter til bøger, afhandlinger, artikler, kronikker. Har forfattet eller været medforfatter til en lang række bøger, senest blandt andet:
·         Mere end en skole: Efterskolens historie (2012)
·         Hans Christian Andersen in China (Shanghai/Odense) (2013)
·         H.C. Andersen i det moderne samfund (2013)
·         Forsamlingshuse er dansk kulturarv (2014)
·         Som dybest brønd. Jeppe Aakjærs lyrik (2014)

I øvrigt har Johs. Nørregaard Frandsen medvirket i en række kultur- og debatprogrammer i radio og TV og ud over at være klummeskribent i Kristeligt Dagblad, er han en aktiv foredragsholder og debattør.

PS. Foredraget blev aflyst pga. sygdom

24.11.2016
Birgitte Langkilde: Limfjordens klostre i middelalderen.

Siden 1998 ansat som forskningsbibliotekar ved Statsbiblioteket. Fagreferent inden for områderne: teologi, historie i middelalderen, jødedom, og før-kristne europæiske religioner.

Magisterkonferens i kristendomskundskab: De danske benediktinernonneklostre 1241-1536 med særlig henblik på fromhedsliv, institutions- og personalhistorie. (Aarhus Universitet 1987).

Inden for området de danske middelalderklostre har hun forsket i de danske benediktinernonner, tiggerordnernes prædikenvirksomhed, klostrene i afviklingsfasen og senest i klostrenes bøger.

I øjeblikket arbejder Birgitte Langkilde på en overordnet oversigt over klostrenes bøger og på en fremstilling af de mindre spektakulære sider af klostrenes dagligliv.